Leuke wijnhuizen en wijngaarden in Kroatië

Kroatië is een land met een rijke geschiedenis van wijnmaken, die meer dan 2400 jaar teruggaat. Het land heeft verschillende wijngebieden die wijnen van hoge kwaliteit produceren.

Enkele van de beste Kroatische wijnen zijn Graševina, Plavac Mali, Pošip, Vezak 2018, Plavac Hvar 2019, Vina Carić Bogdanjuša 2019 en Ante Sladić Plavina 2018. Rode wijnen zoals Vranac Pro Corde 2012, Postup Donja Banda 2012, Plavac Hvar 2012, Korlat Ook Syrah 2010 en Korlat – Cabernet Sauvignon 2010 zijn aanraders.

Wijnregios

Kroatië heeft vier belangrijke wijnregio’s: Istrië en Kvarner in het noordwesten; Dalmatië in het zuiden; Slavonië in het oosten; en Midden-Kroatië. Elke regio heeft zijn eigen unieke klimaat en bodemgesteldheid die bijdragen aan de verschillende smaken van hun wijnen.

Istrië en Kvarner staan bekend om het produceren van witte wijnen zoals Malvasia Istriana, terwijl Dalmatië beroemd is om zijn rode wijnen zoals Dingač, Pošip, Plavac Mali, Crljenak en Babić. Teran is een andere populaire wijn uit Istrië gemaakt van de Friulische druivensoort Refosco. De Plavac Mali-druif wordt beschouwd als de belangrijkste druivensoort in Dalmatië.

Kroatische wijnen krijgen de laatste jaren erkenning en winnen prijzen op internationale wedstrijden. De wijnmakers van het land zijn toegewijd aan het produceren van wijnen van hoge kwaliteit met behulp van traditionele methoden in combinatie met moderne technieken.

Een van de beste wijnen ter wereld

Er zijn verschillende Kroatische wijnen die als de beste worden beschouwd. Enkele voorbeelden zijn Graševina, Plavac Mali, Pošip, Vezak 2018, Plavac Hvar 2019, Vina Carić Bogdanjuša 2019 en Ante Sladić Plavina 2018. Rode wijnen zoals Vranac Pro Corde 2012, Postup Donja Banda 2012, Plavac Hvar 2012, Korlat Syrah 2010 en Korlat – Cabernet Sauvignon 2010 worden ook aanbevolen. De meest bekende druifsoort uit de regio Dalmatië is de Plavac Mali.

Kortom, Kroatië heeft een lange geschiedenis van wijnmaken en produceert enkele van de beste wijnen ter wereld. Het unieke klimaat en de bodemgesteldheid dragen bij aan de uitgesproken smaken van de wijnen. Of je nu de voorkeur geeft aan witte of rode wijn, er is voor elk wat wils in de diverse wijnregio’s van Kroatië.

Motovun in Kroatië

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag